Τεχνικό Γραφείο - ΒΑΤΟΥΣΗ - ΠΑΠΑΧΡΥΣΟΥ

Κτηματολόγιο: «Οδηγός» για δηλώσεις, πρόστιμα, προθεσμίες – 15 ερωταπαντήσεις

19 Οκτ
2021
κτηματολόγιο οδηγός vp

Κτηματολόγιο: «Οδηγός» για δηλώσεις, πρόστιμα, προθεσμίες – 15 ερωταπαντήσεις

Από τις αρχές του επόμενου έτους -και αφού πρώτα προηγηθεί η σχετική πιστοποίηση- πιάνουν δουλειά οι διαμεσολαβητές για το Κτηματολόγιο. Τι σημαίνει αυτό για τους ιδιοκτήτες; Σημαίνει πως τους παρέχεται η δυνατότητα (εάν το επιθυμούν) να καταφεύγουν σε αυτούς προκειμένου να επιλύσουν τυχόν κτηματολογικές διαφορές πληρώνοντας 25 ευρώ την ώρα.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν πλέον τη δυνατότητα έως το τέλος Δεκεμβρίου 2022 να ελέγξουν ή να διορθώσουν τις πρώτες κτηματολογικές εγγραφές των ακινήτων τους, ενώ εισάγεται ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου μέσω του οποίου η διαδικασία μεταβίβασης ξεκινά και ολοκληρώνεται στον συμβολαιογράφο με την ψηφιοποίηση όλων των απαραίτητων πιστοποιητικών. Επιπλέον, επιταχύνεται κατά δυο έτη το άνοιγμα του εκάστοτε Κτηματογραφικού Γραφείου, το οποίο θα πραγματοποιείται αμέσως μετά την ανάρτηση για το 98% των ακινήτων· για το 2% θα αποτυπώνονται όλες οι εκκρεμότητες.

Ειδικότερα, γι’ αυτού του είδους τα ακίνητα (δηλαδή αυτά που ανήκουν στο 2%) προβλέπεται επί της ουσίας μια ειδική φόρμα συναλλαγών όπου θα καταγράφονται οι ενστάσεις και οι αντιρρήσεις – προκειμένου κάποια στιγμή να εξεταστούν -, ενώ η διαδικασία της κτηματογράφησης θα γίνεται κανονικά.

«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν με τη μορφή ερωτήσεων – απαντήσεων όλες τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων να κινηθούν με ασφάλεια μέσα στο νέο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στο Κτηματολόγιο, μετά και την ψήφιση του νέου νόμου («για τον εκσυγχρονισμό του Κτηματολογίου»).

1η) Πού έχει δοθεί παράταση για τη συλλογή δηλώσεων;

Η χαμηλή συμμετοχή σε Ρέθυμνο και Κυκλάδες (που κυμαίνεται στο 5%) ανάγκασε το Κτηματολόγιο να δώσει παράταση μέχρι τις 15 Νοεμβρίου για το Ρέθυμνο και έως τις 22 Νοεμβρίου για τις Κυκλάδες.

2η) Πού αρχίζει η συλλογή δηλώσεων;

Στις 18 Οκτωβρίου αρχίζει η συλλογή δηλώσεων στο υπόλοιπο των Χανίων και λίγες εβδομάδες αργότερα στις υπόλοιπες περιοχές του Ηρακλείου στην Κρήτη.

3η) Σε ποιες περιοχές δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία;

Μέχρι στιγμής, έχει μείνει πίσω στον προγραμματισμό η Κέρκυρα και η Θεσπρωτία – εξαιτίας δικαστικών προσφυγών. Εδώ, η συλλογή δηλώσεων αναμένεται από τη νέα χρονιά.

4η) Ποιες περιοχές εμφανίζουν πολύ χαμηλά ποσοστά στη συλλογή δηλώσεων;

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, εκτός από τις προαναφερόμενες περιοχές (δηλαδή το Ρέθυμνο και τις Κυκλάδες), πολύ χαμηλά ποσοστά στη συλλογή δηλώσεων έχουν η Χίος, η Σάμος, η Λήμνος, η Λέσβος, η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, τα Κύθηρα, το Αγκίστρι, ο Πόρος, οι Σπέτσες, η Υδρα, η Αργολίδα, η Κορινθία, η Αχαΐα, η Τροιζηνία, η Μάνδρα και τα Βίλια (Ειδυλλία).

5η) Τι θα συμβεί αν δεν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο ένα ακίνητο;

Μη δήλωση ενός ακινήτου στο Κτηματολόγιο σημαίνει απαγόρευση κατάρτισης εμπράγματης δικαιοπραξίας και χορήγησης άδειας οικοδομής για το ακίνητο. Εδώ, θα πρέπει να σημειωθεί πως το αποδεικτικό υποβολής δήλωσης θα πρέπει εφεξής να μνημονεύεται και να επισυνάπτεται στο συμβόλαιο, αλλά και να μνημονεύεται στην οικοδομική άδεια, καθώς και να τηρείται στον φάκελο της αρμόδιας για την έκδοση της άδειας υπηρεσίας.

6η) Με τα πρόστιμα στο Κτηματολόγιο τι γίνεται;

Εχουν παγώσει μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2023.

7η) Θα καταβληθούν;

Με τα έως τώρα δεδομένα, ναι. Ωστόσο, ισχύουν και άλλου είδους περιορισμοί, όπως, για παράδειγμα, το ότι πλέον (από την ψήφιση του νέου νόμου και μετά) δεν μπορεί να γίνει καμία μεταβίβαση αν το ακίνητο δεν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο, ούτε να εκδοθεί οικοδομική άδεια.

8η) Οι περιοχές με τα περισσότερα προβλήματα;

Οπως εξηγούν πηγές του Κτηματολογίου, επειδή παρατηρήθηκαν λάθη στην καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων, στη Μεσσηνία και ειδικότερα στον Δήμο Τριφυλίας, έγινε αναστολή της προανάρτησης και η διαδικασία θα επαναληφθεί μέσα στο επόμενο διάστημα. Για το θέμα θα υπάρξει και σχετική ανακοίνωση από το Κτηματολόγιο. Την ίδια ώρα, ασκούνται πιέσεις να γίνει το ίδιο και στους «γειτονικούς» Δήμους Πύλου – Νέστορος (στην περιοχή Κορυφαίου) και Οιχαλίας.

9η) Τι ισχύει για τις προαναρτήσεις;

Σήμερα Τετάρτη 13 Οκτωβρίου λήγει η προανάρτηση στην Αρκαδία, έως τις 27 Οκτωβρίου θα γίνεται σε Ευρυτανία και Φθιώτιδα και έως τις 5 Νοεμβρίου στη Μεσσηνία (μετά και την τελευταία παράταση που δόθηκε). Μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να ξεκινήσουν οι προαναρτήσεις σε Ροδόπη, Καβάλα (Θάσος), Ιωάννινα, Χαλκιδική, Βοιωτία, Φωκίδα και Εύβοια.

10η) Τι συμβαίνει μετά την προανάρτηση;

Ο δικαιούχος μέχρι τη λήξη της κτηματογράφησης έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση συμπληρωματικών στοιχείων και να προσκομίσει πρόσθετα δικαιολογητικά (π.χ. συμβόλαια, πιστοποιητικά μεταγραφής κ.ά.), σε περίπτωση που έχει δηλώσει τα εγγραπτέα δικαιώματά του, αλλά υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες.

11η) Για τις αναρτήσεις;

Μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου (29/10) θα γίνονται αναρτήσεις σε Κορινθία και Αίγιο, ενώ μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να ξεκινήσει η ανάρτηση σε Δυτική Αττική (Μέγαρα – Οινόη), Αχαΐα (Αίγιο), Λάρισα, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Καρδίτσα και Εβρο (Διδυμότειχο – Ορεστιάδα – Αλεξανδρούπολη – Σουφλί – Σαμοθράκη).

12η) Τι αλλάζει μετά την ανάρτηση;

Μετά την ανάρτηση, για κάθε συναλλαγή (π.χ. σύνταξη συμβολαίου κ.ά.) είναι υποχρεωτική η επισύναψη του Πιστοποιητικού Κτηματογραφούμενου Ακινήτου (ΠΚΑ).

13η) Τι είναι αυτό;

Είναι ένα πιστοποιητικό που εκδίδεται από το Κτηματολόγιο, χορηγείται μόνο ηλεκτρονικά έπειτα από σχετική αίτηση του ενδιαφερομένου και περιγράφει συνοπτικά το ακίνητο.

14η) Τι κόστος έχει;

Το κόστος έκδοσης είναι 5 ευρώ ανά ακίνητο και η πληρωμή γίνεται μέσω κάρτας πληρωμών.

15η) Εάν μια ιδιοκτησία δεν έχει δηλωθεί (φαίνεται στο Κτηματολόγιο ως «αγνώστου ιδιοκτήτη»), μπορεί να δηλωθεί εξωδικαστικά;

Μετά τον τελευταίο νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, διευκολύνεται ο ιδιοκτήτης να διορθώσει την καταχώριση της ένδειξης «άγνωστος ιδιοκτήτης» εξωδικαστικά και όχι δικαστικά. Οπως προβλέπεται, εάν το Δημόσιο δεν απαντήσει μέσα σε 60 ημέρες από την κοινοποίηση σε αυτό της αίτησης, τεκμαίρεται πως συναινεί στο αίτημα του ιδιοκτήτη.

Πηγή: Β2Green