Τεχνικό Γραφείο - ΒΑΤΟΥΣΗ - ΠΑΠΑΧΡΥΣΟΥ

Πότε συμφέρει η γονική παροχή. Τα νέα δεδομένα στην αγορά ακινήτων & οι ημερομηνίες κλειδιά για την απόφαση.

21 Σεπ
2021
γονική παροχή αγορά ακινήτων

Αλλάζει άρδην το σκηνικό μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων και ταυτόχρονα να αυξήσει το αφορολόγητο για τις γονικές παροχές στα 800.000 ευρώ αφήνοντας ταυτόχρονα αμετάβλητο τον φόρο κληρονομιών.

Οι γονείς, καλούνται να βάλουν κάτω τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται και να υπολογίσουν πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνουν τις κινήσεις τους.

Το νέο σκηνικό έχει τα εξής δεδομένα και ημερομηνίες σταθμούς:

1. Ενεργοποίηση της υποχρέωσης έκδοσης ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου από την 01/10. Το κόστος έκδοσης μπορεί να ανέλθει σε πολλές εκατοντάδες ευρώ. Από την 01/10 δεν θα γίνεται καμία μεταβίβαση χωρίς την ηλεκτρονική ταυτότητα, η έκδοση της οποίας προϋποθέτει σειρά εγγράφων και πιστοποιητικών.

2. Ενεργοποίηση του νέου αφορολόγητου στις γονικές παροχές επίσης από την 01/10. Πρακτικά, αυτό ενδιαφέρει όσους θέλουν να μεταβιβάσουν ακίνητα στα παιδιά τους αξίας άνω των 150.000 ευρώ. Αφορολόγητο υπάρχει και τώρα και διαμορφώνεται είτε στα 150.000 ευρώ είτε και στα 300.000 ευρώ αν με την γονική παροχή το παιδί αποκτά κύρια κατοικία.

3. Ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών (οι οποίες έχουν ήδη ανακοινωθεί) από την 1/1/2022. Στις περισσότερες περιοχές η αντικειμενική αξία αυξάνεται (ειδικά στην Αττική) χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και περιοχές που καταγράφεται μείωση στην τιμή ζώνης.

4. Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων από την 1/1/2022 και ενσωμάτωση των εσόδων που απέδιδε ο συγκεκριμένος φόρος (περίπου 600 εκατ. ευρώ) στον κύριο φόρο.

5. Απαλλαγή των μεταβιβάσεων νεόδμητων ακινήτων από τον ΦΠΑ μέχρι και το τέλος του 2022 χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω παράταση. Απαλλαγή επίσης και από τον φόρο υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς.

Αυτό είναι το σκηνικό μέσα στο οποίο θα ληφθούν οι αποφάσεις των ιδιοκτητών ακινήτων μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Με την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου στα ακίνητα, το οικονομικό επιτελείο λύνει τα χέρια σε όσους θέλουν να επενδύσουν στο real estate αλλά φοβούνταν μέχρι τώρα το extra χαράτσι.

Το όφελος από την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ξεκινάει από τα 60 ευρώ για περιουσία 300.000 ευρώ και φτάνει ακόμη και στα 4180 για περιουσίες του ενός εκατ. ευρώ. Με την κατάργηση του φόρου γονικών παροχών, επίσης κερδίζουν πολλές χιλιάδες ευρώ γονείς που θέλουν να μεταβιβάσουν ακίνητα ειδικά μεγάλης αξίας.

Σε ένα ακίνητο 225.000 ευρώ, ο φόρος γονικών παροχών είναι 750 ευρώ και από την 1η Οκτωβρίου θα είναι μηδέν ενώ σε ένα ακίνητο 415.000 ευρώ ο φόρος γονικών θα πέσει από τα 7250 ευρώ επίσης στο μηδέν.

Τι δεν θα αλλάξει; Τα μεταβιβαστικά και τα συμβολαιογραφικά έξοδα τα οποία παραμένουν. Και όχι μόνο παραμένουν αλλά θα αυξηθούν από την 1/1/2022 λόγω της αλλαγής των αντικειμενικών αξιών. Γι’ αυτό οι γονείς θα πρέπει να σκεφτούν -μετά και την 1η Οκτωβρίου που θα έχει αλλάξει το αφορολόγητο των γονικών παροχών αν θα πρέπει να αναβάλλουν τη μεταβίβαση ή όχι. Σε ένα ακίνητο με αντικειμενική αξία 175.000 ευρώ η οποία από 1/1/2022 θα αυξηθεί στα 305.000 ευρώ, τα έξοδα μεταβίβασης θα αυξηθούν από τα 3260 ευρώ στα 5700 ευρώ.

Επίσης, η νέα απόφαση που θα πρέπει να λάβουν οι γονείς είναι η τακτοποίηση της περιουσίας εν ζωή. Ο φόρος κληρονομιάς θα εξακολουθήσει να υπολογίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο κάτι που σημαίνει ότι μετά θάνατον, μαζί με το ακίνητο θα μεταβιβάζεται στο παιδί και ένα σημαντικό φορολογικό βάρος.

ΑΡΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
thetoc.gr

ΠΗΓΗ: https://news.b2green.gr/9977